Search

Heb jij nog geen API?

Naar blogoverzicht
Door Rutger | Development 1 May 2015

Je hebt de term API vast al eens horen vallen. API’s zijn door onderzoeksbureau Gartner genoemd als één van de top-10 strategische technologie trends van 2015. Maar wat is een API nou eigenlijk en waarom zou ik er als bedrijf een moeten hebben?


Wikipedia definieert een API als volgt:

“Een application programming interface (API) is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel (meestal in de vorm van bibliotheken)” 1

Heel simpel gezegd is een API dus een “afspraak” op basis waarvan computer systemen “tegen” elkaar aan kunnen “praten”.

Software is de drijvende kracht achter moderne bedrijven. Waar voorheen de focus lag op automatisering binnen het bedrijf en integratie met geselecteerde partners, zien we nu steeds meer Disruptors verschijnen die de markt opschudden door te focussen op het beschikbaar maken van software interfaces aan derden, zowel naar interne developers, partners en klanten als naar de rest van de wereld. Deze trend biedt, tezamen met de opkomst van andere technologiën zoals cloud, mobile en social, een heel nieuw scala aan business opportunities en wordt ook wel "The API Economy"  genoemd 2.
Jeff Bezos, CEO van Amazon, heeft het binnen amazon zelfs verplicht gesteld om alle communicatie tussen afdelingen via API’s te laten verlopen, op straffe van ontslag. Het intern verplicht stellen via API’s heeft er bij amazon niet alleen voor gezorgd dat alle interne processen gestroomlijnd en “los gekoppeld” zijn, maar het heeft amazon ook in staat gesteld haar business model gigantisch uit te breiden door het publiekelijk beschikbaar maken van haar API’s (Denk aan Amazon Web Services).

Leuk zo’n API, maar waar begin ik?

De meest logische eerste stap voor het opzetten van een API is, zoals hierboven beschreven, het opzetten van één of meerdere interne API’s. Naast het voordeel dat dit biedt om interne processen te structureren, kunnen interne processen ook losgekoppeld worden. We kennen allemaal wel de nachtmerrie van legacy systemen die zeer lastig te ontsluiten zijn. Door gebruik te maken van een API, voeg je als het ware een abstractielaag toe, waardoor eenvoudig de interne implementatie van de API kan worden aangepast, zonder daarbij de bestaande externe koppelingen te verstoren.

Door het beschikbaar maken van een proces of data aan de buitenwereld via een API, stel je derden in staat om op een eenvoudige manier gebruik te maken van je diensten. Op deze manier kun je je product of dienst (laten) aanbieden aan marktsegmenten die je met traditionele marketing niet had kunnen voorzien of zou kunnen bedienen. 
Daarnaast stel je anderen in staat om je product of dienst uit te breiden met extra functionaliteiten, waardoor jouw aanbod nog interessanter wordt en nieuwe/andere klanten aanspreekt. Het wordt op deze manier zelfs mogelijk om verschillende API’s met elkaar te combineren, en zo geheel nieuwe producten en markten te creëren.

Leuk zo’n API, maar what’s in it for me?

Alhoewel de meest bekende API voorbeelden publieke/non-profit API’s zijn, bieden API’s juist ontzettend veel kansen voor jou als bedrijf. Het heet niet voor niets “ The API Economy” 3. Willmott, S. & Balas onderscheiden vijf mogelijke toepassingsgebieden voor API’s:

  • Als gedeelde “backend” voor mobiele toepassingen
  • Het opzetten van ecosystemen voor partners en klanten
  • Het aanbieden van transacties en content aan een wereldwijd publiek
  • Het mogelijk maken van radicaal nieuwe verdienmodellen
  • Het stimuleren van interne innovatie 

Het “open” stellen van je API houdt natuurlijk niet in dat iedereen zomaar gratis bij je data kan. Uiteraard is het mogelijk om per functionaliteit in je API te controleren wie er toegang toe heeft en zijn hieraan verschillende verdienmodellen te koppelen. Denk hierbij aan betalen per transactie, credit systemen of verschillende abonnementsvormen.

DotControl heeft jarenlange ervaring met zowel het implementeren als ook het zelf opzetten van API’s. Benieuwd naar wat API’s voor jouw bedrijf zouden kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

1 Wikipedia (2015) Application programming interface. Van http://en.wikipedia.org/wiki/Application_programming_interface
2 Forbes (2012) Welcome To The API Economy. Van http://www.forbes.com/sites/ciocentral/2012/08/29/welcome-to-the-api-economy/
3 Willmott, S. & Balas, G. (2015) Winning in the API Economy

Deel deze post op social media

Van Nelleweg 1, 3044 BC Rotterdam
+31 (0)10 71 44 646 info@dotcontrol.nl